Brug uld året rundt

Brug uld året rundt

Brug uld året rundt

Vi kender alle påstanden om at uld kradser, og det tilbageholder mange af os fra at bruge det. Men det er egentlig lidt en skam, for uld behøver slet ikke at kradse. De fleste uldprodukter er den dag i dag rigtig bløde og lækre, og ofte finder du det i kombination med andre materialer, for endnu flere gode egenskaber, end uld i forvejen har. Faktisk kan du gå med uld året rundt, for selvom uld er mest kendt for at hjælpe med at holde på varmen når det er koldt, har uld også rigtig gode egenskaber til varmt vejr.

Hold varmen med uld

Uld er et rigtig godt materiale når kulden banker på døren, og når du tager uldtøj på, vil du mærke at ulden varmer og isolerer dig med det samme. Af samme årsag er uldsokker og uldsweatre populære om vinteren, fordi de kan holde kulden ude. 

Skal du på skiferie eller vandretur i sne og minusgrader, er det også fordelagtigt at vælge ét eller flere lag af uld, selvfølgelig fordi det hjælper dig med at holde varmen, men også fordi det er rigtig godt til bevægelse i kulden. For selvom uld er mest kendt for at være varmegivende og hyggelig, har det også mange andre gode egenskaber som du måske ikke kender til.

Brug uld om sommeren

Lige som du kan bruge uld til at holde varmen når det er koldt, kan du også bruge uld om sommeren, når temperaturen er højere – helt uden at overophede. Uld er nemlig temperaturregulerende, svedtransporterende, den beskytter mod UV-stråling og kommer ikke til at lugte af sved. 

 

Uld er svedtransporterende

Noget af det der gør uld så brugbart til bevægelse og aktivitet uanset vejr, er at den kan transportere sved og fugt væk fra huden, uden at den kommer til at føles fugtig. Det gør blandt andet at du ikke bliver kold under en pause, hvor man normalt kan komme til at fryse og føle sig lidt ”klam”. Fugten fra kroppen bliver absorberet i uldfibrenes kerne, og ulden kan faktisk absorbere helt op til 30-35% af sin vægt, uden at den vil føles våd, hvilket er noget mere end andre materialer. 

 

 Beskyttelse mod UV-stråling 

Hvad mange ikke ved eller tænker over, er at UV-stråling faktisk går igennem tøjet vi bærer, og at det derfor anbefales at man opholder sig helt i skyggen mellem kl. 12 og 15. Det kan være svært at finde skygge på sommerens vandreture, og her viser ulden sig igen fra sin gode side. Uld absorberer UV-stråling fra solen, og derfor fungerer ulden som et beskyttende lag. Uld absorberer langt bedre end f.eks. bomuld, akryl og silke, og vil derfor beskytte din krop mere mod solens stråler. Når du går med uld, kan du med fordel vælge sort tøj, som absorberer endnu mere, men da uld har de temperaturregulerende egenskaber, vil du ikke mærke varmen på samme måde som du kan i andre materialer. 

 

Uld lugter ikke af sved 

Alt med måde, men du kan faktisk gå med dit uldtøj i længere tid, uden at det vil komme til at lugte af sved. Sved i sig selv lugter ikke, men det gør de bakterier der opstår i sveden, men da uld er naturligt bakteriehæmmende, vil ulden egentlig rense sig selv efter at have hængt til luftning. Det er derfor oplagt at pakke uldsweater og uldundertrøje med til vandreturen, hvor der ikke er mulighed for den store udskiftning eller vask.

Uld og andre materialer

Du har måske opdaget at uld ofte sammensættes med andre materialer, og hvorfor gør man det, hvis uld har så mange gode egenskaber? En blanding af uld og et syntetiske materiale, kan ofte være en rigtig god løsning, hvis man ønsker tøj med længere holdbarhed, men hvor de gode egenskaber ved ulden bibeholdes. Derudover kan en sammensætning af andre materialer give tøjet en pasform der holder bedre.