Ekspert: 6 Gode råd til nye vinterbadere

Ekspert: 6 Gode råd til nye vinterbadere

Vinterbadning er noget der både frister og skræmmer på samme tid, særligt hvis du endnu ikke har prøvet at hoppe i det kolde vand på en vinterdag.

Dorte Lyager er vinter/issvømmer, og for hende har vinterbadning ikke kun været en sanseoplevelse, men det har også har været givende for hendes mentale helbred.

Dorte fortæller her hendes historie, hvorfor hun er blevet bidt af det kolde gys, og til sidst giver hun 6 gode råd til dig der gerne vil i gang med vinterbadning.

 

Vinterbadning: Jeg har ikke set mig tilbage

 

Jeg startede med at vinterbade i oktober 2015 som ren wellness. Jeg vidste fra det lokale wellnesscenter, at vekslen mellem koldt vand og varm sauna var helende for mit mentale helbred og kunne holde mine depressioner og hypomanier lidt i skak. Men jeg ville ud i naturen. Ud at mærke elementerne. 

Den første vinter var nærmest magisk. Normalt var vinteren for mig mørk, kold, våd og trist. Men nu kunne jeg opleve at vinterdage også var: Høj sol, iskoldt vand, smuk blå himmel – dage jeg aldrig ville have lagt mærke til før.
Langsomt begyndte jeg at være i det kolde vand i længere og længere tid, og da der i januar ’16 blev rundsendt en mail om, at man kunne komme til VM i issvømning i Sibirien, var jeg solgt. Den oplevelse måtte jeg have! 

Det blev mit startskud til at begynde at svømme i det kolde vand, og siden har jeg ikke set mig tilbage. Det har været så givende for mit mentale helbred, at jeg efter halvandet år på opfordring fra min psykiater stoppede med den medicin, jeg ellers havde fået at vide jeg skulle tage resten af livet. De sidste 5 år har jeg hverken haft symptomer på min psykiske sygdom eller taget medicin for den.

 

6 gode råd til nye vinterbadere


”Issvømning er vinterbadningens ekstremsport, men alle kan være med – hvis man har lyst. Det gælder om små skridt og langsom træning. Et svømmetag af gangen.”

RÅD NR. 1

Du kan godt starte sent på sæsonen, selvom det er ISKOLDT. Du skal bare mentalt forberede dig på, at det stikker, prikker og gør ondt i ankler/hænder de første gange. Det er ikke farligt. Det er bare din krop, der ikke helt ved hvad der foregår. Brug evt. neoprensko/sokker og -handsker.

RÅD NR. 2

Gå roligt ud/ned i vandet. Forsøg at være afslappet i kroppen, skuldrene ned. Træk vejret dybt. Vær i det. Forsøg at begrænse hvin, skrig, løb osv. Vær så kontrolleret som muligt, så du styrer oplevelsen.

RÅD NR. 3

Tag ikke hovedet under de første gange. Tag evt. lidt vand i hænderne og gnid ansigtet med.

RÅD NR. 4

Op igen. Vær kun i vandet et par sekunder de første gange. Sørg for at have noget at stå på, på kanten. Få noget omkring dig hurtigt. Brug en morgenkåbe eller en West Coast beach robe.

RÅD NR. 5

Hvis ikke du har sauna til rådighed, så hav evt. en spand/opvaskebalje samt en dunk med 5 liter lunkent vand med. Det er helt fantastisk at stå med fødderne i lunt vand, mens man lige får varmen og nyder øjeblikket

RÅD NR. 6

Det vigtigste råd – bad aldrig alene. Hav som minimum én med, der kan holde dit håndklæde og hjælpe dig, hvis uheldet skulle være ude. Og så er det også bare bedst at dele skønne oplevelser sammen med andre

Rigtig god fornøjelse med dit nye liv. Du vil ikke fortryde.

Vinterhilsner Dorte Lyager

Instagram: @theicydicey
Facebook: /theicydicey